День пам'яті жертв голодоморів
  • Akupaka
    Сообщений: 9,959Symbol
    День пам'яті жертв голодоморів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.


    Жнива розпачу (1985)

    Режисер: Святослав Новицький

    Це історично-документальний фільм про голод 1932 - 1933 років. Створений Святославом Новицьким і Юрієм Луговим за сприяння Комітету дослідження українського голодомору в Торонто та фінансової підтримки Національного кінематографічного управління, документальний фільм демонстрували на канадському телебаченні. Фільм не є екранізацією славетної книги Роберта Конквеста "Жнива скорботи" (Harvest of Sorrow).

    Стрічка здобула наступні нагороди:

    Міжнародний фестиваль кіно- й телевізійних фільмів у Нью-Йорку (1985 рік). Ґран прі "Срібна чаша" за найкращий із 837 фільмів світу. Перша нагорода і золота медаль.
    Кінофестиваль у Лінкольн-Центрі, Нью-Йорк (1985 рік).
    Міжнародний кінофестиваль у Гьюстоні (1985 рік). Перша нагорода "Лоун Стар".
    Міжнародний кінофестиваль у Страсбурзі (1985 рік).
    "Фестиваль де Фільм де Монд" у Монреалі (1985 рік).

    https://youtu.be/DGQoFHi9M0A
  • Akupaka
    Сообщений: 9,959Symbol
    http://www.radiosvoboda.mobi/a/27390191.html

    "Через 82 роки дослідники назвали кількість жертв Голодомору"


    Найбільш «смертоносним» був червень 1933 року, тоді за добу гинуло 28 тисяч українців – дослідниця

    ...

    Київ – Через голод у 1932–1934 роках загинули майже 4 мільйони українців, такі результати дослідження оприлюднив Інституту демографії та соціальних досліджень. Саме цю цифру дослідники називають науково обґрунтованою і визнаною науковцями. Натомість експерти вважають її радше компромісною і зазначають, що остаточну кількість загиблих українців внаслідок геноциду, організованого Сталіним, ми навряд чи колись дізнаємося, адже радянська влада зробила все, щоб знищити докази своїх злочинів.